Demanem que aturin les obres de la central eòlica Lo Vedat Del Pany
MANIFEST PUIGCERVER LLIURE - XARXA SUD
Des de finals d’agost, s’estan realitzant obres per instal·lar una central eòlica a la muntanya de Puigcerver. Aquesta decisió s’ha pres sense consultar ni avisar a la població. Entitats ecologistes, culturals, excursionistes, associacions de veïns, professionals del sector del turisme de la ramaderia i la viticultura (...) estem en contra d’aquest projecte. Demanem que s’aturin immediatament les obres i que s'anulin totes les autoritzacions relacionades amb aquest projecte.
Us convidem a posicionar-vos, adherint-vos de manera individual o agrupada a aquest manifest, per a què entre totes tinguem més veu i que la voluntat i el benestar de la comunitat per fi sigui més important que els beneficis especulatius d’una empresa.
PER QUÈ DEMANEM ATURAR LES OBRES DE LA CENTRAL EÒLICA LO VEDAT DEL PANY ?
- No és necessari que les centrals eòliques estiguin a dalt de les muntanyes, lluny dels llocs de consum.
Per a ningú és un secret que les actuals tecnologies permeten la implantació de centrals eòliques en qualsevol part de Catalunya i no únicament en aquelles zones de forta incidència de vent. Tot i així, els interessos que es mouen darrere de les grans centrals eòliques saben que ho tenen més fàcil en els territoris més fràgils del sud del país. És suficient observar els mapes de desplegament d’actuals i futures centrals per a saber que el nostre territori i la nostra comarca sobrepassa àmpliament totes les cotes. Volem un model energètic adaptat a les necessitats de cada zona; que l’energia sigui produïda a prop dels centres de consum (se'n perd entre el 30 i el 40% en el transport); que cadascun dels municipis i comarques pugui arribar a ser autosuficient en un període breu amb projectes autogestionats pels habitants de cada territori.
- Pèrdua de valor cultural, natural i topogràfic.
La instal·lació de la central eòlica convertirà en zero el valor paisatgístic del terreny. Els moviments de terra, la construcció d’enormes terraplens, de pistes de més de 15m. d’amplada, l’eliminació d’antics passos (destrucció i pèrdua per sempre del primer camí GR de Catalunya, amb tot el seu valor històric i patrimonial), i la mutilació de les actuals crestes destruiran a més una bona part d’un dels alzinars de muntanya més ben conservats del nostre país.
Des de fa quasi mil anys l’ermita de Puigcerver constitueix per a molts pobles de tota la comarca un lloc de culte i peregrinació de gran importància. Plantar al davant uns molins metàl·lics de prop de 200 metres d’alçada malmetrà greument lo que avui a més d’un símbol és un espai de gran valor històric i culturals.
Donant permís a la realització de les obres, l'Ajuntament de Riudecols s'està venent tot aquest entorn d'incalculable valor per un miserable 3'4% dels beneficis mentre a Alemanya i a altres països de l'entorn aquestes empreses paguen als municipis al voltant del 33% dels beneficis.
La muntanya de Puigcerver es convertirà en zona d’especulació, en detriment de tota una comunitat.
- Vida quotidiana i laboral dels pobles veïns alterada.
De la mateixa manera, hi haurà una pèrdua de valor immobiliari de les propietats dels termes de Riudecols, Duesaigües, Porrera i Alforja, i de tots els altres terrenys ubicats a prop d’aquestes centrals ; la qualitat de vida se'n veurà altament afectada i possiblement hi haurà pèrdua de població.
La Dra. Nina Pierpont,Universitat de Colúmbia EUA, alerta en el seu llibre “Síndrome de l’aerogenerador” que qui viu a menys de 6 km d’una central eólica pot veure afectada la seva salut amb trastorns del son, mals de cap, xiulets al oïda, vertígen, mareig, nàusees, visió borrosa, acceleració del ritme cardíac, irritabilitat, problemes de concentració i de memòria,etc).
Les granges properes deixaran de ser productives (avortaments, estrès en els animals domèstics, pèrdua de rendiment,...).
- Model de turisme rural i sostenible en perill.
En aquestes terres del sud de Catalunya preferim apostar per una economia basada en els productes de la terra i el turisme de qualitat (turisme internacional consolidat, turisme enològic, turisme de muntanya i natura), coses que queden totalment ignorades i anul.lades amb l’aprovació per la Generalitat de la instal·lació de centrals eòliques.
-Destrucció d'una reserva de biodiversitat única.
La instal·lació d’una central eòlica a les crestes de la muntanya de Puigcerver és un atemptat contra la fauna pel fet de ser una de les principals rutes dels ocells planadors en migració i el lloc de nidificació de rapinyaires (àliga cuabarrada, aligot, falcó vesper, duc, òliba, etc). Col·locar una bateria de generadors transversalment és abocar aquestes espècies a grans mortaldats i a la seva possible extinció a la zona, afectant greument la seva riquesa biològica i ecològica. També es coneix que aquestes instal·lacions afecten de manera directa l'hàbitat dels ratpenats i que destruiran un entorn on creixen espècies vegetals amenaçades i altament protegides per la legislació.
- Pèrdua, per tot el Priorat, de la volguda denominació de Patrimoni Mundial per la UNESCO.
La construcció d’aquestes noves centrals eòliques (a continuació de les centrals del coll de la Teixeta i del collet dels Feixos) afectarà greument, a més de l‘entorn de l’ermita, una gran llengua del nostre territori que s’endinsa al Priorat històric i que pretén ser inclosa i declarada com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. De fet la instal·lació d’aquestes centrals podria impedir l’esmentada classificació com paisatge agrari de muntanya.
- Reivindiquem la producció d’energia neta i, al mateix temps, la preservació dels pocs espais naturals que encara tenim.
Ningú és aliè, avui en dia, a que vivim dins del que coneixem com a "emergència climàtica" i per aquest motiu urgeix un canvi de mentalitat, la implantació d'un model energètic capdavanter basat en la producció descentralitzada, distribuïda, neta, eficient i participada d'energies renovables. Aquesta urgència de canvi de model es veu reforçada per l’actual pandèmia que ens ha fet encara més conscients que necessitem tenir cura dels espais naturals, i que la biodiversitat és clau per la nostra supervivència i benestar.
- Tràmits administratius irregulars
A l'hora que les obres s’estan realitzant, volem recordar que s’ha posat una denúncia per tràmits administratius irregulars en el procés amb un presumpte delicte de prevaricació, denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient contra el senyor Pere Palacin en l'autorització administrativa del projecte eòlic.
- Greu afectació a l'ermita de Puigcerver, un espai místic religiós venerat des del segle XII per gent de tota la comarca.
Davant d’aquesta inquietant realitat, no ens podem quedar indiferents, sinó que ens hem d'involucrar a nivell associatiu i veïnal, tots els habitants de Riudecols i de les poblacions properes, tot el Baix Camp, tot el Priorat, tota Catalunya, per fer front a aquesta allau de projectes de centrals eòliques posats en marxa arran de l'aprovació, per tràmit d'urgència- sense participació ciutadana-del Decret Llei 16/19. Aquest Decret Llei contravé la pròpia Llei 16/2017 de mesures per fer front al canvi climàtic que legisla a favor d'un model de sistema energètic descentralitzat i de proximitat.
Les obres, ja en marxa, a Lo Vedat del Pany, sense cap mena de dubte, obriran la porta a nous projectes, tant aquí com a territoris veïns, acabant d’esmicolar el poc paisatge verge que ens queda a Tarragona. Tarragona, ja prou castigada per centrals nuclears, centrals tèrmiques, petroquímiques, pedreres, aerogeneradors, graveres, abocadors,..., fent més gran el desequilibri territorial ja existent. Estem totalment a favor amb la transició energètica a base d'energies renovables tot i que no de qualsevol manera i a qualsevol preu.
Per totes aquestes raons us demanem de posicionar-vos com a persones individuals i/o entitats, donant suport a aquest manifest que farem arribar a totes aquelles instàncies que calgui per tal d'aturar un projecte que està en mans d'interessos privats de corporacions especulatives i que suposa una greu agressió al medi ambient, paisatge, salut i desenvolupament rural sostenible en el nostre territori.
XARXA SUD Contacta l'autor de la petició